Hizmetler

GSYO (Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı) Kuruluşu


Girişim sermayesi yatırım ortaklığı nedir?

Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (GSYO), paylarını ihraç ederek girişim sermayesi yatırımlarına odaklanan ve SPK tarafından belirlenen diğer varlık ve hakları içeren bir portföyü işletmek amacıyla kurulan veya dönüşen kayıtlı sermaye sistemine tabi anonim bir ortaklıktır. GSYO, kurumlar vergisi avantajından dolayı tercih edilmekte olup, portföyünde çeşitli şirketlere azınlık veya ana ortak olarak yatırım yapan şirketler potansiyel GSYO adaylarıdır.

GSYO'nun yatırımları, Girişim Sermayesi Yatırım Fonları (GSYF) aracılığıyla da gerçekleştirilebilir ve her ikisi de aynı nitelikte vergisel avantajlara sahiptir. Ancak, GSYO'lar halka arz edilebileceği için hisse sahipleri hisselerini piyasada satabilirler. Diğer taraftan, GSYF fon payları yalnızca nitelikli yatırımcılar arasında el değiştirir. Ayrıca, fon paylarının değeri varlıkların değerleme raporlarına dayanırken, GSYO hisselerinin değeri borsadaki alım satım değeridir ve bu nedenle kriz zamanlarında hisse değeri varlık değerinin daha altına inebilir.

GSYO kuruluşu kapsamında aşağıda yer alan hizmetler verilmektedir.

GSYO dönüşümü veya kuruluş işlemleri, esas sözleşme tadilatından başlayarak halka arz ile tamamlanan geniş kapsamlı ve uzmanlık gerektiren bir süreçtir. GSYO dönüşümü veya kuruluş öncesi, şirkete danışmanlık hizmeti sunularak portföy oluşturulması aşamasında destek sağlanır. Gerekli olduğunda, ekspertiz, bağımsız denetim, hukuki görüş gibi alanlarda dış hizmetlere ihtiyaç duyulması halinde Prudens, şirket adına teklifleri toplar.

Optimal bir yapı oluşturulduğunda, belirlenen aracı kurum tarafından ilgili başvurular yapılır ve tüm sürecin koordinasyonu Prudens tarafından gerçekleştirilir. İşbirliği yapıldığı takdirde, sürecin ikinci aşaması olan halka arz da belirlenen aracı kurum tarafından gerçekleştirilir. GSYO kuruluş süreci, şirketlerin hazır olma durumuna bağlı olarak 6-12 ay arasında değişebilir.